Sinüzit
Genel olarak akut ve kronik olmak üzere iki tipi vardır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit demektir ve uygun tedaviyle tamamen iyileşebilir. Kronik sinüzit ise sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi zordur. Yüz kemikleri içerisinde bir takım boşluklar bulunur. Bu boşlukların yerini iltihap alması sonucunda sinüzit meydana gelir. Bu hastalığın bir çok belirtisi bulunur. Çünkü hastalığın belirtileri, her kişide farklı bir şekilde gözlemlenebilir. Bunun başında durmak bilmeyen öksürükler gelir. Kimisinde horlama, boğazda yanma veya geniz akıntısı şeklinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle teşhisin doğru bir şekilde konulması için mutlaka bir uzman doktora muayene olunması gereklidir. Yapılacak olan en büyük yanlış, teşhis konulmadan bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımıdır. Sinüzit ile grip belirti açısından birbirine karıştırılabilir. Eğer yanlış ilaçlar kullanılırsa, sinüzit daha da ilerleyebilir. Meydana gelen iltihaplanma sonucunda ise sinüzit tedavisi süreci git gide uzar.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit , burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara, sinüs denir. Sinüsler kanallar yoluyla buruna açılırlar. Kanalların içinde burun mukozası bulunur, mukozanın ürettiği salgı burun içinde solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlar. Sinüzit bu mukozanın iltihaplanmasıdır. Sinüzit tedavisi ihmal edilmemelidir.
Diğer hastalıklarda olduğu gibi sinüzitte de, hastanın yaşam kalitesi oldukça düşmektedir. Kendisini fiziksel ve psikolojik hisseden hasta, sürekli olarak yorulmaktadır. Burun tıkanıklığı, baş bölgesinde meydana gelen ağrılar; çoğu zaman çekilmez bir hal alır. Yapılan araştırmalara göre sinüzitin kişinin hayat kalitesini, şeker hastalığından daha olumsuz bir şekilde etkilediği ortaya konulmuştur. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Sinüzit tedavisi sanılan aksine, kısa sürede iyileşmeyi sağlar. Medikal veya cerrahi şekilde müdahale edilebilir. Hastanın muayenesinin ardından en doğru tedavi yöntemine karar verilir. Sinüs boşluklarındaki iltihaplanmasının geçmesinin ardından hasta rahat bir nefes alır. Yaşam kalitesi yükselmiş bir şekilde günlük yaşamına geri dönebilir.
Sinüzit Tedavisi ve Cerrahisi İzmir
Sinüzit tedavisi ; akut sinüzitin tedavisi antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşursa; sinizüt ameliyatı ile tedavi edilir. Eğer beraberinde çok ağır bir nazal alerji varsa ve sinüzit ameliyatı sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir.