Çocuk KBB Hastalıkları
Çocuk KBB
Çocuklar anne ve babalarının üzerine titrediği, sağlıklarının bozulmaması için ailelerinin üzerine titrediği varlıklardır. Ancak özellikle kış mevsimlerinde çocukların kulak, burun ve boğaz yollarından hastalanmaları sıklıkla yaşanmaktadır.
KBB hastalıkları özellikle kış mevsimlerinde çocuklarda oldukça fazla görülen bir sorundur. Özellikle de kreşe ve ana okuluna başlanılan dönem kulak burun boğaz hastalıklarının en çok artış gösterdiği zamanlar olmaktadır. Bu hastalıklar tedavi edilmemeleri halinde kronik bir hal almakta ve çocukların fizyolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Çocuk KBB Hastalıkları Nelerdir?
Çocuk KBB alanı; çocuklarda sinüzit, baş boyun tümörleri, orta kulak iltihabı, geniz eti ve bademcik sorunları, solunum yolu problemleri, soğuk algınlığı gibi hastalıkları tedavi etmektedir. Bu hastalıkların farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu nedenle grip ya da nezle gibi hastalıkları bile göz ardı etmeyip uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Öyle ki bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotik ve ilaçlar çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkilemekte; yetişkinlik dönemlerinde birtakım sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.
Çocuk KBB hastalıkları günümüzde genellikle bademcik problemleri, kulak zarı problemleri, sinüzit ve geniz eti problemleridir. Bu hastalıkların tedavisi için mutlaka kbb uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Çocuk KBB Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Çocukların en sık hastalandığı kulak – burun – boğaz üçgeni; özellikle soğuk algınlığı ve gribal hastalıklarda etkilenmektedir. Herhangi bir enfeksiyon oluşumunda kulak, burun ve boğaz birlikte etkilenmekte ve tedavileri de birlikte uygulanmaktadır. Bununla birlikte yine aynı bölgede geniz eti büyümesi, kulak zarında sıvı birikmesi ya da kulak zarının hasar görmesi, bademciklerin koruma işlevlerine yerine getiremeyip kendileri enfeksiyon üretir hale gelmesi gibi problemler de çocuk KBB alanında tedavi edilmektedir.
Kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklar tedavi edilmediği sürece kronik bir hal almakta ve çocukların fizyolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına; doğru sıcaklıkta, enfeksiyon ve virüslerden uzak bir yaşam alanı sunmasının yanı sıra bağışıklığını güçlendirecek gıdalar ile beslemesi önerilmektedir. Aynı zamanda 3 ay içerisinde tekrarlayan kulak burun boğaz problemlerinde mutlaka ayrıntılı bir tanı değerlendirmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Çocuk KBB Hastalıklarından Nasıl Korunulur?
Çocukları kulak burun boğaz yolu ile kapılan enfeksiyonlardan korumak için ailelere görev düşmektedir. Ailelerin çocuklara enfeksiyondan ve virüslerden olabildiğince bir ortam sunma konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bunun için çocukları doğru sıcaklıkta tutmalı ve bağışıklık sistemini güçlendiri gıdalar ile beslemeleri önemlidir. 3 ay içinde birkaç kez tekrarlayan KBB enfeksiyonları varsa çocuğun ayrıntılı bir tanı muayenesinden geçmesine ihtiyaç duyulmaktadır.