Otoskleroz
Otozkleroz: Orta- iç kulak kireçlenmesi olarak da bilinen Otoskleroz Hastalığı işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisidir. İç kulak kireçlenmesi olarak bilinen Otoskleroz hastalığı, işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisidir. Hastalığın kendini tam olarak belli etmeden başladığı bilinmektedir. Özellikle bebeklik çağlarında başlayan bu hastalığın ilk belirtileri, ancak genç yaşlarda kendini göstermektedir. Ortaya çıkışı ise bu yaşlarda, kulaklarda uğultu duyulmasıyla anlaşılır. Erkeklerde görülme olasılığı, kadınlara göre daha azdır. İşitme kaybı yaşanmaması için erken teşhis oldukça önemlidir. Ne yazık ki pek çok hasta, işitme kaybına çok yakınken uzman doktora başvurur. Halbuki erken teşhis ve tedavi süreciyle birlikte iyileşebilecek bir hastalıktır.
Otoskleroz Nedir ?
Otoskleroz hastalığında, kulakta bulunan üzengi kemikçiği ile komşu olduğu duvarda yapısal olarak kireçlenme sonucunda bir katılaşma olur. Bu katılaşma üzengi kemiğinde hareketin kısıtlanması anlamına gelir. Sonuç olarak kulağımıza ulaşan ses dalgaları, iç kulak sıvısına yeteri kadar düzeyde iletilmez. İletim tipi denilen bir çeşit işitme kaybı oluşur.
Hastalığın teşhisinin yapılabilmesi için hastaya pek çok tetkik uygulanır. Ancak otoskop muayenesinde bu hastalığın ortaya çıkmadığı bilinmektedir. Çünkü gözle görünür bir şekilde salgı birikimi, bu muayene türüyle tespit edilemez. Ancak işitme ölçümü sonucunda kulak içindeki iletkenlerin görevini ta anlamıyla yapmadığı anlaşılır. Böylelikle tedavi süreci başlatılır.
Hastalığın pek çok nedeni bulunur. Fakat en bilinen nedenleri arasında, kişilerin yetersiz beslenmesinden kaynaklı, gelişimini tamamlayamayan iç kulak bulunur. İç kulağın gelişimini tamamlayamaması sonucunda da normal olmayan bir yapı oluşur. Kulak kemikçikleri artık eski işlevini yapamamaya başlar. Bununla birlikte işitmek kaybı yaşanır.
Otoskleroz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Otoskleroz tedavisinde “Stapedektomi” ameliyatı ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiği çıkartılarak, yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir protez konulmaktadır. Zamanında müdahale edilmesi, tamamen işitme kaybı yaşanmaması açısından önemlidir. Stapedektomi operasyonu sayesinde hastalar kısa bir süre içerisinde toparlanır. Tamamen iyileşerek günlük yaşamına devam eder. Hastanın şikayetçi olduğu bütün belirtiler ortadan kaldırılır. Ameliyatın ardından, ilk birkaç gün baş dönmesi yaşanabilir. Fakat hasta günlük yaşamına hemen dönebilir.